top of page

Yapay Zeka 2

Yapay zekalar üzerinden nasıl para kazabiliriz ve yeni açılacak olan iş alanlarını bu bölümde futuristik bir bakış açısı ile inceleyeceğiz. Yapay zekalar ile ilgili temel bilgiler, günümüzde gelinen son nokta ve şu an tehlike çanlarının çaldığı sektörleri bir önce ki bölümümüzde bulabilirisiniz. https://www.inovasyonhizmetleri.com/single-post/Yapay-Zeka

Öncelikle Futurist nedir bunu bir açıklayalım. Futuristler olumlu gelecek tasarımcılarıdır. Yani geleceği olumlu yanları ile değerlendirip bu şekilde oluşmasını sağlayan yeni nesil kahinler diyebiliriz.

Bölüm 2 – Kişiye Özel Yapay Zeka

Bu yazı dizisine başladıktan birkaç gün sonra Birleşik Arap Emirliklerinde ilk defa bir Yapay Zekaya vatandaşlık verildi. Bu durum dünyaca ünlü teknoloji liderlerinden birisi olan Elon Musk’a göre büyük bir tehdit. Ve birçok Avrupa ülkesinden önce Arap emirlikleri için biraz hızlı bir karar olsa da er yada geç olacaktı. Şimdi bu olay tüm dünya ülkelerinde yayılmaya başlandığında neler olabilir bir düşünelim.

ABD Minnesota bölgesinde geliştirilen bir teknoloji sayesinde robotlar dokunma hissine sahip olabilecekler. 3d yazıcılar ile üretilen robot tenine, basınç ve sıcaklık sensörleri ekleniyor. Bu da tatları, kokuları algılayabilen, dokununca hisseden, 5 duyuya sahip ve yüz mimiklerini taklit eden robotlar hayatımızda girecek anlamına geliyor.

Yapay zekaya sahip robotlar, bizlere ev işlerimiz de ve günlük programımız da yardım edeceği kesin. Peki bu robotlar bizim yerimize işe gidip para kazansa nasıl olurdu ? Bir yatırım aracı gibi düşünelim. Ticari taksi veya ev alıp kiraya vermek gibi. Bu yeni teknoloji robotların hayli pahalı olacağı kesin. Peki ya 15 – 20 yıl ev kredisi ödeyip kira almak yerine, sizin yerinize işe gidip, maaşı sizin hesabınıza yatacak bir robota sahip olmak istemez miydiniz ?

Bir yapay zeka programladığımızı düşünelim fakat bu yapay zeka sizin maillerinizi sosyal medya davranışlarınızı inceleyip aynı sizin gibi düşünen ve davranan ikinci bir siz olacak. Aynı size benzeyen hatta birebir sizin kopyanız olan bu dijital kimlikli robotun sizden tek farklı yaşlanmıyor ve ölmüyor oluşu. Bir bakıma insanın ölümsüzlüğü diyebiliriz. Böylece yapay zeka hakları için büyük bir adım atılmış olur. Eğer sizin bilincinize sahip robotunuz iyi bir eser üretirse telif hakkı sizin olmuş olacak. Tabi bir suç işlerse de siz sorumlu olacaksınız. Çünkü o artık sizsiniz. Bununla beraber bir anne ve ya baba olarak sürekli evlatlarınız yanında olduğunuzu bir düşünün. Sürekli olarak onlara yol gösterebilecek her bilgiye anında ulaşabilen yapay zekalı babayı kim danışmanı olarak istemez ki ? Şunu belirtmek isterim ki bu sadece bir hayal değil. Çünkü bu sıralar bunun denemeleri yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Aynı zamanda tamamen beyninizin taramasını çıkarıp bir bilgisayara yükleme konusunda da hayli büyük gelişmeler kayıt edildi. Belki de gelecekte mezarlıklar bile dijital olacak. Ölen bir yakınımızın sadece mezar taşına bakmak yerine onunla oturup sohbet edebileceğiz

Bu arada bir önce ki bölümde yapay zekaların gelişmesi ile Bankacılık gibi bir çok mesleğin de son bulacağından bahsetmiştik. Şimdi ise yeni iş alanlarından biraz bahsetmek istiyorum. Özellikle şuan veri analistleri şirketler için hayli değerli oldu. İleride bunun gibi bir çok meslek çıkacağına eminim. Özellikle robotların artması ile robot tamircileri bile olacaktır. Belki de zamanla robot tamir yapan ve yedek parça sağlayan sanayiler bile kurulur.

Peki bizlerden üstün olan, ölmeyen, biz öldükten sonra bile kopyamız olarak devam eden bu yapay zekalar artık kendi adına çalışmak isterse ne olur ? İşin finalinde kendi özgürlüklerini isteyen yapay zekalı robotlar bir isyan başlatırsa ne yaparız ? Bu soruların cevabını 3. Bölüm olan; İnsanlık ve Yapay zekanın savaşı konusun da inceleyeceğiz. Bizi takip etmeye devem edin.

yapay zeka

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page