top of page

İnovasyon Nedir ? Ne Değildir ?

Bir inovasyoncuyu en çok terleten soru: ‘’ İnovasyon Nedir ? ‘’ Bu güne kadar TV, Konferans, Seminer gibi bir çok alanda konuşma yaptım. Buralarda ise beni en çok zorlayan sorulardan birisi ‘’ İnovasyon Nedir ?‘’ sorusu olmuştur. Öncelikle inovasyon bir süreç halinde ilerler ve kendi başına bir sektördür. Netice Ülkemizde pek yaygın olmasa da Avrupa 1980 yılından beri yaygın olarak kullanır. Türk Dil Kurumuna göre ‘’ Yenilik ‘’ şeklinde tek kelime ile açıklansa da öyle basit değil aslında. Konuya biraz açıklık getirmek gerekirse;

Bu gün Afrika ülkelerine giden bir çok iş adamımız orada tekstil fabrikaları kurmaktadır. Afrika halkı tekstil sektöründen pek anlamadığı için şöyle bir şey soruyor; ‘’ Tekstil Nedir ?’’ Şimdi size sorsam Tekstil Nedir ? diye bana diyeceksiniz hangi tekstil. Giyim mi ? Aksesuar mı ? Kumaş mı ? gibi onlarca farklı şey sayarsınız. İnovasyon da kendi içinde geniş bir sektör ve bütün sektörlere hizmet etmektedir. Yani bana inovasyon nedir sorunu sorarsanız saatlerce anlatabilirim ama size 4 ana kolu olduğunu belirteyim.

  1. Ürün inovasyonu

  2. Hizmet İnovasyonu

  3. Pazarlama İnovasyonu

  4. Organizasyon inovasyonu ( Kaizen )

Şimdi gelelim ‘’ inovasyon ne değildir ? ’’. Burada inovasyon ile ilgili bir kaç yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Mesela günümüzde Ar-Ge ile çok karıştırılıyor. Bunun nedenlerinden birisi ise devletin Ar-Ge inovasyon destekleri diye düşünüyorum. Ar-Ge ve inovasyon birbirlerinden farklı şeylerdir. Bunu çok kısa 2 örnek ile anlattığımız da daha iyi anlayacaksınız.

  • Ar-Ge ; Para harcayıp sonucunda bir bilgiye ulaşmaktır.

  • İnovasyon ; Bu ulaşılan bilgiyi halkın ve kullanıcının isteği şekilde yenileyip bundan para kazanma işidir.

Yani sizin anlayacağınız arge ve inovasyon birbirini destekler ve sürdürülebilirlik sağlar ama aynı değildir.

  • Ar-Ge; Mühendisleriniz ile yaptığınız ar-ge çalışmalarınız gizlidir.

  • İnovasyon; İnsanların hayatını kolaylaştıran inovasyonunuzu tüm dünyaya duyurmak için elinizden geleni yaparsanız

Buradan da anlışılacağı gibi ar-ge ve inovasyon birbirinden farklı olgulardır. Ama birbirlerini desteklerler.

Şimdi bana sık gelen bir sorundan daha bahsedeceğim. En sık karşılaştığım; ‘’İnovasyonu büyük şirketler yapar biz kimiz ki inovasyon yapalım.’’ Bizler inovasyon yapmak için bir Ar-Ge merkezine ihtiyaç duymayız. Bu nedenle Ar-Ge yi sadece kurumsal ve büyük firmalar yapar gibi bir düşcemiz yoktur. Bir inovasyoncu olarak ben her işletmeyi bir ar-ge merkezi gibi görürüm. Örneğin bir yerde restoran açacaksınız. Burada kaç restoran olduğunu, ne kadar insanın bu bölgede yaşadığını, gelir durumunun, ırk ve cinsiyetinin ne olduğunu analiz edersiniz. Sonrasında restoranı açar ve sizin restoranınıza gelen kişilerin hangi gruplar olduğunu öğrenmeye başlarsınız. Yani Ar- Ge dediğimiz araştırma geliştirme yapmış olursunuz. Bu örneğimizden devam edersek, bize gelen müşterilerimiz eve hizmet bekliyor ve genellikle Karadenizli kişilerdir sonucuna vardık diyelim. Bizler ürünümüzde Karadeniz yemeklerine ağırlık verip, hizmetimizde de garsonlara Karadeniz’in yöresel kıyafetlerini giydirip, kapıda kemençe veya tulum çalıp, gelemeyenler için de motor servisi koyarsak bir inovasyon yapmış oluruz. Süreç aynı; restoran açıp ar-ge için para harcadınız. Ar-ge ile edindiğiniz bilgiler neticesinde kârınızı arttırmak için inovasyon yaptınız.

Not: Bakkal Aydın ve lokantacı Rasim abilerim. Bu yazıyı okuduktan sonra biz ar-ge merkeziyiz deyip devletten teşvik istemeye kalkmayın. O iş başka, ben sadece sizin de inovasyon yapabilmeniz için basit şekilde bizim bakış açımızı aktarmaya çalıştım.

inovasyon nedir

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page