top of page

Marka Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Marka tescili nasıl yapılır ?

Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?

Herkese iyi haftalar. Marka tescilini TPE üzerinden kendiniz yapabiliriniz fakat bu konu hakkında çok fazla bilgi kirliliği var ve çok fazla da yanlış başvuru var. Bu yüzden sizlere adım adım marka tescilinizi nasıl yapacağınızı ve dikkat etmeniz gereken hususları anlatacağım.

  1. Sınıf Belirleme; Öncelikle markanızın iştigal konusu yani yaptığı işe göre sınıf belirlemelisiniz. Bu iş çok önemlidir ve ticaretinizi doğrudan etkiler. Eğer yanlış bir sınıf seçerseniz yaptığınız ürünleri kendi markanız altında satamazsınız. Sınıflar ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise; bir ürün aynı anda farklı sınıflarda olabilir. Örneğin; hortum üreten bir firma için içinde zincir olan hortum, plastik hortum, inşaat hortumu farklı sınıflardadır. Burada ki ayrımı iyi yapmalısınız.

  2. Araştırma; İstediğiniz markanın belirlediğiniz sınıflarda benzerlik araştırmasını yapmanız gerekmektedir. Bunu TPE’nin sitesinde yapabilirsiniz fakat bu sayfa çok doğru sonuçlar vermeyebilir. Bunun için Marka tescil şirketleri özel bir yazılım kullanır. Ve TPE gibi birebir isim karşılaştırması değil aynı zamanda o markaya benzer olabilecek yani sizin markanıza itiraz edebilecek markaların araştırmasını yapar. Bunu da bir örnek ile açıklayalım. Diyelim ki ayakkabı üreticisisiniz ve soy adınız ‘’ AYSO ’’ siz de bu markayı almak istediniz. Ama başka bir şehir de bir ayakkabı markası daha var oda ‘’ AKSO ’’. Bu durumda markanız yayına çıktığı gibi ‘’AKSO’’ size itiraz eder ve markanız düşer. Verdiğiniz para da boşa gider. (Bu araştırmayı nasıl BEDAVAYA getirirsiniz ufak bir tio vereceğim. Yazının sonunu bekleyin. )

  3. Yayın ve İtiraz; TPE’den markanızın araştırmasını yaptınız. Birebir karşılaştırmada sorun çıkmadı ve marka başvurunuz yaptınız. Yayın kararı TPE’nin diğer markalara itiraz hakkı verme süresidir. Yani aynı örnekten gidecek olursak. Sizin ‘’AYSO’’ markanız TPE uzmanından geçti. ‘’AKSO’’ ve diğer marka sahiplerine itiraz etmek için 2 ay süre veriyor. Diyelim ki ‘’ AYSO ‘’ markasının yetkilileri 2000 marka içerisinden sizin markanızı kaçırdı ve itiraz etmedi ama ‘’ PATSO ‘’ diye bir marka itiraz etti. Bundan sonra iş biraz hukuk diline dökülür ve sizin neden ‘’ PATSO ‘’ ile aynı olmadığınızı sizin bu markanın soy adınızdan geldiğini marka hukuku dilinde yazarsanız. Size tavsiyem bu konuda tanıdığınız bir avukat var ise ona yazdırın. Fakat marka hukukundan anlayan bir avukat olsun çünkü dayanak olarak marka hukukunda ki karar maddelerini yazması gerekebilir. Yada bir Marka, Patent tescil şirketine başvurun.

  4. Kabul Harcı: 2 aylık yayın sürecini de atlattıktan sonra. Buna şöyle bir benzetme yapabiliriz. Devletin 10 yıllık marka vergisini peşin alması. Bilmeniz gereken önemli husus harcı zamanında yatırmazsınız markanızın tescili düşer. Yani verdiğiniz tüm emekler ve yaptığınız harcamalar boşa gider. Bu konuya aman dikkat diyelim.

  5. Takip ve Koruma ; Markamız tıpkı çocuklarımız gibidir. Onların büyümesi ve gelişmesi için sürekli yatırım yaparız fakat korunmasını da sağlamamız gerekmektedir. Bu koruma nasıl oluyor; Ayda 2 kere bültene çıkan markaların sayısı 4.000 ile 6.000 adet arasındadır. Bu markaların arasında sizin ile yan yana geldiğinde tüketicinin zihninde size benzer olabilecek markaların alınmasını engellemeniz gerekir. Yoksa sizden sonra gelen bir şirket sizin bilinirliğinizi kullanarak Pazar payınızdan çalabilir. Bu kişi art niyetli olamaya bilir. Siz kasti veya bilmeden olabilecek zararlara karşı markanızı korumalısınız.

Aklınıza takılan tüm sorular için bu yazının altına yorum yapabilirsiniz. Ücret bilgisi vermedim bunun nedeni ise şu an ücretlerde indirim yapan TPE muhtemelen Ocak ayında tekrar zam yapacaktır.

NOT: Ücretsiz Analiz; Bir marka tescil şirketini arayarak markanızın sınıflarını ve benzer marka olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunu müşteri olacağınızı düşünüp ücretsiz yaparlar ama müşteri olma zorunluluğunuz yoktur. Tabi bu konuda vicdanen rahatsız olurum diyen bazı mağrur dostlarımız var ise, bu konuda ben elimden geldiğince sizlere ücretsiz şekilde hizmet verebilirim.

marka başvuru

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page