top of page

Sanal Gerçelik Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Bu yazım da tüm dünyanın yeni trendi, Apple’dan bile 5 kat hızlı büyüyen, IDC’nin verilerine göre 2020 ye kadar yıllık büyüme oranı %198 olarak tahmin edilen sanal gerçeklik sektörünü detayları ile anlatmaya çalışacağım. Bir diğer adı Virtuar Reality olan ve kısaca VR olarak adlandırılan

Öncelikle tüm dünya da Virtual Reality'nin kısaltması VR ismi ile anılmakta olan sanal gerçeklik gözlüğünün temel amacı, mevcut bulunduğunuz ortamı size unutturmak ve sanal gerçeklik gözlüğün de sunulan ortama sizi tamamen adapte edip, sizi sunulan o Dünya’ya ışınlamak olarak düşünebilirsiniz. 360 derecelik video ve görüntü teknolojisi sayesinde kafanızı nereye çevirirseniz çevirin o dünya da yer alıyorsunuz ve belirli bir süre sonunda da beyniniz bu ortamı gerçek olarak kabullenmeye başlıyor.

Sanal gerçeklik teknolojisi aslında 1962 yılların da keşfedilen fakat o zaman ki görüntü teknolojisine uygun olmadığı için günümüze kadar pek yaygınlaşamayan bir sistemdir. Günümüze gelindiğin de ise, gerek gelişen görüntü teknolojileri gerekse de ekran çözünürlüklerinin artması ile amacına ulaşmaya başlamıştır.

Sanal gerçeklik gözlükleri 2’ye ayrılmaktadır.

  1. Bilgisayar destekli sanal gerçeklik gözlükleri; En başında Facebook’un 2014 yılı Mart ayında 2 milyar $’a satın alıp 2016 mart ayında son kullanıcılara sunduğu Oculus Rift gelmektedir. Tabi bunu duyan Play Station yetkileri aynı tarihte sanal gerçeklik gözlüğünün tanıtımını yapmış ve PS4 Vr için düğmeye basmıştır. Bu iki şirketin dudak uçuklatan yatırım yarışına HTC Vive bambaşka bir soluk getirip hem onlar kadar iyi hem de yazılımcıların kendi oyunlarını da oluşturabileceği bir platform ile rekabette yerini alarak sektörü başka bir noktaya taşımıştır. Tüm bu saydığım gözlükler sizlere inanılmaz bir deneyim yaşatıp tam olarak bedeninizi ışınlar, fakat fiyatları pek ucuz değildir. Şu an için herkesin satın alabileceği rakamlar olmamak ile beraber ülkemizde Vr cafeler açılmaya başlamıştır. Gidip saatlik olarak deneyimlemeniz mümkün. Sanal Gerçeklik Cafesi kurulumu, maliyetleri ve kazançları veya sanal gerçeklik bayilik yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

  2. CardBoard ; Cep telefonu ile çalışan sanal gerçeklik gözlüğü. Cebimizin yegane dostu, bizleri bu deneyimden mahrum bırakmayan, herkesin bildiği Dünya’nın dev şirketlerinden birisi olan Google ve onun gözlük sistemi Google Cardboard. Bu gözlük çeşidini bir çok marka yapmış hatta Çin’de isimsiz olarak üretimine başlanmıştır. Fakat reklamlarını gördüğümüz ve aşina olduğumuz Samsung Gear VR buna en iyi örneklerdendir. Bu tarz gözlükler arasında lens farklılıkları olsa da temelde görüntüsün telefonunuzdan aldığı için esas olan kullandığınız telefonun ekran ve görüntü kalitesidir. Her yerde bulabileceğiniz bu gözlükler son olarak A101 marketlerinde 25 tl fiyat ile satışına başlanmıştı. Telefonunuza yükleyeceğiniz Vr uygulamaları ile de bu deneyimi istediğiniz yerden yaşaya bilirsiniz.

Sanal gerçeklik sektörünün gelişme tahmini; Dünya çapında araştırmalar yapan IDC (international Data Corporation) şirketinin verilerine göre, 2015-2020 yılları arasında yıllık büyümenin %198 olacağını ön gören şirket, 2020 yılında Pazar büyüklüğünün 143 milyar $ olmasını bekliyor. 2016 yılının ilk çeyreği itibari ile isimleri bilindik 28 şirket sanal gerçeklik teknolojilerini iş planlarına eklediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Sanal gerçeklik kullanım alanları gün geçtikçe artmaya başlamaktadır. Eğlence, Eğitim, Sağlık, Seyahat, Tanıtım başlıca olanlarıdır. Biz İnoves inovasyon olarak siz kullanıcılarımıza sunduğumuz bazı inovatif projelerimiz ise; Vr Konser , Vr Fuar , Vr Spor, Vr Klip, Vr Avm’dir. Projelerimiz hakkında daha detaylı bilgileri gelecek yazılarımız da sizler ile paylaşıyor olacağız.

Sadece düşünce gücü ile spor yapıp kaslarımızı geliştiren, özellikle felçli hastaların iyileşmesinde kullanılan pasif sporun, sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak güçlendirilmiş uygulaması Vr Spor ile oturduğunuz yerden spor salonunu ayağınıza getirebilir, spor etkinliklerine oradaymış gibi katılabilirsiniz. Detayları için BURAYA tıkayın...

Ayrıca sevdiğiniz sanatçıların konserlerini en önden izleyip, hatta onlar ile billikte düet yapabileceğiniz sanal gerçeklik teknolojisi VR Konser ile ilgili detaylara da BURADAN ulaşabilirsiniz.

Son olarak Son olarak eğlenmek iyi güzel de bu teknolojiyi para kazanmak için kullanamaz mıyız diye soranlar için bir de iş fikrimiz var. Sanal Gerçeklik Kafe kurulumu, maliyetleri ve kazançları ile ilgili olan; '' Vr Kafeler İnternet Kafelerin Yerini Alacak '' Başlıklı Yazımızı BURAYA tıklayarak okumanızı önemle tavsiye ederiz.

sanal-gerceklik-nedir,sanal-gerceklik-virtual-reality

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page