VR (Virtual Reality) yani Türkçe literatüre geçmiş haliyle Sanal Gerçeklik; gerek ticari piyasalarda ve gerekse de günlük hayattaki kullanım oranını sürekli arttırmaya devam ediyor. Özellikle tüm dünyanın son dönemde global olarak birlikte mücadele verdiği Korona Virüs salgını ve muhtemelen gelecekte devamının gelmesi muhtemel diğer salgınlar nedeniyle insanoğlunun evinde daha çok vakit geçirecek olması; VR – AR teknolojilerinin ilerleyen dönemde kullanımın artış hızının çok ciddi ivmeleneceği yönünde bizlere ipucu veriyor. VR teknolojisi, ülkemizde sadece VR Kafeler olarak biliniyor. Kaldı ki; bu oran bile oldukça düşük diyebiliriz. Bu konudaki bilinci arttırmak ve hem işletmeniz hem de sizler için VR teknolojisini nasıl kullanabileceğinize dair biraz ipucu vermek için; VR Teknolojisi nedir ve gelecekte nerelerde kullanılacak, hatta kullanılıyor birkaç örnek özetlemeye çalışalım.
İçeride Neler Var?
VR Kafeler İnternet Kafelerin Yerini Alacak
Sene 1995, bilgisayar fiyatları çok pahalı ve sadece zenginlerin evinde var. Akıllı bir girişimci Cyber isimli bir internet kafe açtı ve ardından Türkiye’de 30.000 adetin üzerinde internet kafe açıldı. Fakat şuanda sayıları resmi rakamlara göre ciddi anlamda geriledi ve gittikçe azalıyor. Peki inovasyona inana bir internet kafe işletmecisi sizce bu süreçte ne yapmalı ? Cevap : VR Kafe !
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor ki; VR deneyimini yaşamadıysanız, sizlere sunduğumuz bilgilerin ve VR teknolojisinin ne kadar büyük bir teknoloji olduğunu anlayabilmeniz için bunu deneyimlemeniz gerekiyor. İlk etapta bir gözlük almak yerine yakınlarınızda bulunan bir VR kafeye giderek ortalama saati 50 TL’den (!) VR teknolojisini deneyebilirsiniz. Bu deneyimi yaşadıktan sonra; bu iş için insanların gerçekten bir bütçe ayırıp harcama yapacağına inanıyorsanız, bir VR Kafe kurma girişiminde bulunabilirsiniz.
Günümüzün en popüler girişimlerinden birisi olmaya aday olan sanal gerçeklik kafesi kurmak ile uğraşmak istemezseniz, sanal gerçeklik yazılımı yapan şirketimiz, bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Tüm teknolojik alt yapısından, tabelası ve dekorasyona kadar, ilgili çalışma izin belgeleri de dahil olmak üzere anahtar teslim olarak sizlere destek olabilir, ekibinize de bu konuda eğitimler verebiliriz.
VR Konserler Geliyor
#Evdekal etiketiyle tüm dünyanın evlerinde kalmaya davet edildiği bir dönemde; sizce eğlence sektörü nasıl bir çıkış bulacak ? Eğer yazımızı buraya kadar sakin bir kafayla okuduysanız, cevabın VR teknolojileri olduğunu anlamış olmanız gerekiyor. Eğlence denilince ilk akla gelen şeylerden birisi de müzik ve konserler. Peki bu konserler, kalabalık nedeniyle güvenlik tedbirleri açısından yapılamayacaksa, iptal ediliyorsa çözümü VR teknolojileri ile olacak. VR teknolojileri sayesinde insanlar evlerinden sanal gözlükleri ile konserlere katılacak ve birebir o konser alanındaymış hissini yaşayacak. Dünyadaki örnekleri ve konu hakkında biraz daha detay için bu videomuza göz atabilirsiniz.
VR (Sanal Gerçeklik) Sinema Çekimleri
Gerek geçtiğimiz yıllarda Venedik film festivaline giren 22 adet sanal gerçeklik filmleri, gerekse de Japonya’da 2020 yılında yayına açılması için çalışmaları yapılan VR TV – Sanal Gerçeklik Televizyonu çalışmaları gösteriyor ki çok yakında sinema sektöründe ki bir çok şeyi sanal gerçeklik teknolojisi ile deneyimleyeceğiz. Hollanda’da gezici Vr Sinema fikri ile ortaya çıkan sinema salonları şu an yerleşik olarak Amsterdam’da açıldı. Şirket Paris, Madrid, Londra, Berlin’de de Vr Sinema açmayı planlıyor. Kısacası işler çok hızlı ilerliyor !
Konuyu inovatif fikirler açısından değerlendirecek olursak; VR sinema salonlarının önümüzdeki dönemlerde popülaritesini artıracağı, bununla birlikte YouTube üzerinden izleyeceğimiz çoğu videonun 360 derece olarak sunulacağı, vs. gibi daha çok bir proje üretebiliriz. Dilerseniz bu alanda üretilmiş hazır projelerimizi sizlere sunabilir, bununla birlikte sektörel olarak VR teknolojisinin işinize ve işletmenize nasıl adapte edilebileceği konusunda sektördeki 10 yıllık tecrübemizi sizlerle paylaşabiliriz.
VR ile Sanal Defile
Her yıl modanın başkenti olan büyük şehirlerde yüzlerce defile yapılıyor. Peki bu defilelere; sanal gerçeklik gözlüğünüz ile katıldığınızı, canlı olarak orada bulunduğunuz hissini yaşayacaksınız dediğimizde itiraz eder miydiniz ? Bugün sadece belli ve kısıtlı kitlelere hitap eden ve katılım imkanı sağlayan bir defilenin, VR sayesinde aynı anda 1 milyar insanın katılabileceği bir organizasyona dönüşebileceği fikrine ? Bizce bunların hepsi mümkün ve kısa bir zaman sonrasında yaşanmaya başlanacak. Peki sizin işletmeniz için VR teknolojisine adım atmak adına neler yapabiliriz, bunları öğrenmek istemez misiniz ? Vr Defileyi daha ayrıntılı okumak istiyorsanız yazılarımızda bulabilirsiniz.
Vr Spor Etkinlikleri
Buraya kadar konser, sinema, defile konularından bahsettikten sonra artık konunun tamamen anlaşıldığını düşünüyor ve sonraki örneğimizle devam ediyoruz. VR Spor Etkinliklerinin geleceğin en büyük sektörlerinden birisi olacağını iddia ediyoruz. Maksimum 100.000 – 150.000 kişi önünde oynanan herhangi bir spor müsabakası, belki de 7 milyar insan tarafından VR ile canlı ve çok daha hissedilebilir şekilde izleniyor olacak. Devam ediyoruz !
VR Spor Salonları
Eğer spor salonuna gidecek vaktiniz yoksa; VR gözlüğünüzü takıp sanal asistanınız ile birlikte eviniz spor yapmaya başlayacaksınız. Belki de ilerleyen aşamada bir arkadaşınız ile birlikte VR spor salonunda vücut geliştirmeyeceğimizi nereden biliyoruz ? Bunların hepsinin dönemsel bir hiyerarşi ile gerçekleşeceğini biliyoruz. Bu yeni dijital çağda sizlere asistanlık yapmak istiyoruz.
VR (Sanal Gerçeklik) ile grift bir halen AR (Augmented Realtiy) Nedir konusunda da bilgilenmenizi öneriyor, her türlü soru, istek, talep konusunda İletişim bölümünden bizlerle 7/24 iletişime geçebileceğinizi bir kez daha hatırlatıyoruz.
Son Yorumlar