top of page

Düşmanca Devir Alma ve Uygulama Taktikleri

Düşmanca devir alma işlemi en kısa hali ile; şirketinizi satın almak isteyen bir kurum veya kuruluş, siz şirketinizi satmak istemediğiniz halde alım çalışmalarına devam etmesi durumudur. Bunun için çok dikkatli olmanız gerekir çünkü hukuksal bir yaptırımı yoktur. Hatta Avrupa da sıkça kullanılır ve sizin de dikkatli olmanız da fayda var. Her an şirketiniz veya yönetimi başka kişiler tarafından düşmanca devir alınabilir. Ya da siz bu yönteme başvurarak karlı bir şirketi ele geçirebilirsiniz.

İş dünyasın da şirket satışları veya ortaklıklar çoğunlukla hisse devirleri ile anlaşmalı bir şekilde yapılmaktadır. Fakat anlaşma sağlanamayan durumlar da alıcı şirket düşmanca devir alma yoluna başvurabilir. Bunu ilk olarak ihale teklifi ile süreci başlatabilir. Burada alıcı şirket istenilen hedef şirketin hissedarlarından, hisselerine değerinin üzerinde fiyat verip hisse çoğunluğunu sağlamaya çalışır. Böylece hisselerin çoğunluğunu ele geçirerek şirketi devir almış olur. Başka bir yöntem ise açık piyasa da ki şirket hisselerinin çoğunluğunu toplamaya çalışarak da olabilir. Bu yöntem imkansız veya çok pahalı olduğu durumlarda ise, teklif veren vekalet kavgası başlatır. Eğer ki vekalet kavgası başlattıysa şunu anlayabiliriz, şirket yönetiminin devralmayı onaylayacak bir yönetim ile değişmesini sağlamak için yeterli sayıda pay sahibi toplamıştır.

Fakat düşmanca devir almanın riskleri de vardır. Düşmanca devir alma süreci anlaşma ile olmadığından hedef şirket kamuya açık bilgiler haricinde hiç bir bilgi vermez. Böylelikle alıcı olan firma şirketin karılılığı nedir ? Piyasaya toplam ne kadar borçlanmıştır? Gibi birçok bilgiyi bilemeyeceğinden, şirketi zorla devir aldıktan sonra sürprizler yaşayabilir.

Bir sonra ki yazım da düşmanca satın alma ile karşı karşıya geldiğiniz de uygulamanız gereken savunma taktiklerini hakkında bilgi vereceğim.

Düşmanca Devir Alma

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page