top of page

Vr Defile - Sanal Defile

Sanal gerçeklik ile defile yayını ilk olarak 2014 yılında Londra Top Shop moda haftası için uygulanmıştı. Organizasyon, defileyi sanal gerçeklik ortamına taşıyarak Milano’ya gelen müşterilerine Vr gözlükler ile gösterim yaptı. Sanal gerçeklik gözlüklerini takan takipçileri defileyi en önden izliyormuş gibi seyredip, moda ikonlarını yakında görmüşçesine bir etki ile Milano’da ki mağazadan ayrılmıştı. 2017 başında da Tommy Hilfiger markası Zorlu Center mağazasına gelen müşterileri için Vr Defile gösterimi yapmıştı.

2016 yılının sonralarında sanal gerçeklik teknolojilerin de bir patlama yaşadı. inoVes inoVasyon olarak bizler bu konu da Dünya’nın, Avrupa’nın ve Türkiye’nin bir çok ilk uygulamasını hayata geçirmek için adımlarımızı attık. Fikirlerimizden birisi olan Vr Defile için harekete geçmek adına da modacı bir arkadaş ile görüşmeye gittik. Sonuçta biz bir inovasyon şirketi olsak da uzman bir modacı veya tekstilci değiliz. Her ne kadar tekstil baba mesleği olsa da işi uzmanına bırakmak, iyi bildiğimiz işi yapmak baba nasihatidir. Gittik ve bakın bizim projemiz var sizler de modacısınız, gelin bunu beraber yapalım dedik. Projenin detayını sordular ve bizde anlattık;

Vr defile isimli bir mobil uygulama yapacağız, bizler şimdiden bunun tüm sosyal medya hesaplarını ve YouTube kanalını oluşturduk. Defile hazırlıklarını özel bir çekim ve defile öncesi ciddi bir tanıtım ile halka duyuracağız. Bu uygulama tam bir moda platformu olacak, isteyen herkes bulunduğu yerde ünlü markaların defilelerine katılabilecek ( özel gösterimler hariç, onlar için mağazaya gelinmeli ). Aynı zamanda sadece sanal gerçeklik gözlükleri ile değil, belli modellerin 360 derece çekimi yapılarak mobil uygulama üzerinden elbisenin her yeri incelebilecek. İleri de satış da eklenecekti.

Fikrimiz çok beğenildi, buna karşılık biz bütün işi yaparız siz de bunu arkadaşlarınıza böyle bir şey var deyip bizi tanıştıracaksınız ve karşılığında da kazançtan %50 hisse alacaksınız dedik. Bakın fikir, uygulama, makine teçhizat ve tüm her şeyi biz tedarik edip %50 vereceğiz. Bize gelen cevap ise; sizin şirketinizin ismi gözüküyor bizim bundan kazancımız ne olacak. Yani diyor ki %50 yetmez, elinde bir çok marka, uygulama ve projeleri olan, 2013’den beri üzerine titrediğimiz inoVes markamızdan da hisse istiyor. Tabi biz de olur, hatta tüm projeler, isim haklarımız, üstüne de 1 milyon $ alıp, seke seke gidin diyemeyip, biz bir düşünelim diyerek oradan ayrıldık.

2017 yılının sonlarında Arzu Kaprol buna yakın bir proje ile Türkiye’de gündeme geldi. Kendisini bu ileri görüşlü proje için tebrik ederiz. Fakat bir çok eksiklik vardı ve böyle büyük bir proje Arzu Kopral gibi bir modacı ile ses getirememesinin nedeni bilmediği işe soyunup, işi uzmanına bırakmaması. Aslına bakarsanız, bu kadar iyi bir teknoloji, bu kadar iyi bir fikir, ancak bu kadar kötü uygulanabilirdi. Hadi teknoloji yeni ve siz bunu anlayamadınız. Projeyi konumlandırması da çok kötüydü. Keşke kendisi ile önceden tanışıp bilgi alışverişi yapmış olsaydık. Kendisine seve seve yardım eder, bunu bir viral pazarlama haline getirebilirdik. Viral Pazarlama detayları sitemizde bulabilirsiniz.

Bu örnek ile anladık ki, iyi ki biz de ya ne var moda işinde ben kendi başıma modayım deyip bilmediğimiz işe girmedik. Bilmediği işe girenleri de görmüş olduk.

Bununla beraber demek marka konumlandırma hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. İster teknoloji alanında olsun ister kıyafet, inşaat veya domates hiç fark etmez. Konumlandırmanın temel kuralı; konumlandırma bir ürün veya markaya değil, tüketicinin zihnine yapılır. Bu konuda ki eksikliğe parmak basarak instagram sayfamız da konumlandırma ile alakalı en bilindik kitaplardan alıntılar ile sizler için paylaşım yapmaya karar verdik. Çok yakında #konumlandırma ile konumlandırma çağını başlatıyoruz.

Bizi takip etmeye devam edin...

Vr defile

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page