Sanal fuar nedir?

sanal fuar

 

Belkıs’ın Tahtı ile Covid-19 bize ne anlatıyor?

Kraliçe Belkıs’in tahtını, göz açıp kapayıncaya kadar, Kral Peygamber Süleyman’a getiren bilgi sahibi kişiyi anlamaya çok yakın bir çağda mı yaşıyoruz?

Kurulmakta olan yeni dünya duzeni, dijital dünya düzenidir. Dijital dünya düzeninin önemli iki kavramı, Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) ve Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)’tir.

Sanal fuar konsepti de söz konusu kavramlardan yararlanarak açıklanabilir.

Sanal fuar, fiziki olarak yapılan fuar organizasyonunun dijital platformlarda yapılmasıdır.

Sanal fuara bir tıkla katılırsınız. İnternet, web ve mobil ortamda, konsept olarak fizikî fuarla aynı nitelikteki bir fuarı, gitmeden ziyaret edip gezebilirsiniz. Klasik fizikî fuarda ne varsa, sanal fuarda da o var. Organizasyonu bu şekilde yapılıyor.

Sanal kelimesi, zihnimizde uyandırdığı anlamları ile bizi yanıltabilir. Sanal deyince sadece, “gerçekte var olmayan, var olduğu sanılan ya da Fizik ilmi, elektronik ve bilgisayar vasıtasıyla varmış, oluyormuş gibi gösterilen”i anlıyorsak, bu kavramın hayattaki karşılığını dikkate almıyorsak hüsrana uğrarız.

Örneğin, Harvard Üniversitesi tarafından, gelecek yıl bütün derslerin internet üzerinden yapılacağını ve yıllık eğitim ücretinin de 50 bin dolar civarında olmaya devam edeceği açıklandı.

Sanal dünyanın sunduğu imkânlar genişledikçe, birçok firma evden çalışma sistemine geçiyor.

Küçük ya da orta ölçekli bir firmanız var. Çok düşük bir maliyetle, asla hayal edemeyeceğiniz sayıda yüksek bir hedef kitleye ulaşmanızı sağlayan yeni bir fuar platformuna duyarsız kalabilir misiniz? Üstelik bu fuara, isteyen, istediği zaman ve uzaktan, fuar alanına gitmeden katılabiliyor. Standlarda sergilenen ürünleri bütün özellikleri ile ekrandan izliyor.

Klasik anlamda fiziki fuar düzenlemenin maliyeti çok yüksektir.
Standların kurulması, nakliye masrafları, birçok makina ve tesisatın temin ve kurulumu, katılanlara ikramda bulunulması, manken ücretleri gibi maliyetler söz konusudur. Fuara katılanlar açısından ise fuar ücreti, zaman ve ulaşım sorunları çok önemlidir. Birçok firma temsilcisi bu sorunlar yüzünden fuarlara katılamamaktadır.

Covid-19 ile dünya ticareti neredeyse durmuştu. Dünyada düzenlenmekte olan fuarlar ya iptal edilmiş ya da ertelenmişti. Lokal ve küresel anlamda ticaret ve ekonomi sanal etkinliklerle kısmen canlılığını sürdürdü. Bu yüzden, yaşadığımız günler, Sanal fuarı konuşmanın tam zamanı olabilir. Ticari ve ekonomik hayatın bu olumsuz koşullarında, sanal fuarı avantajlı ve üstün bir seçenek olarak değerlendirmek gerekiyor.

Ekonomik ve ticari hayat, sanal fuarlarla daha da hareketlenmeye başladı. Big data ve blockchian kavramlarını daha sık duymaya başladık. Hayatın yerini, sanal hayat ve sanal platformlar alıyor. Hepimiz günümüzü ekranlara bakarak geçiriyoruz.

Birkaç yıl önce pek de ilgi görmeyen sanal fuara, bu dönemde hızlı bir talep başladı. Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında yüzde 80’lerin üzerinde bir talep olduğu söyleniyor.
Koranavirus nedeniyle kepenkleri indiren ekonomik hayat, sanal fuarlarla yeniden canlanıyor.

Büyük veri analitiğini çok iyi kullanan Çin başta olmak üzere, Uzak Doğu ülkeleri, sanal fuarlar, kongreler, seminerler düzenliyor. Bu etkinlikler dijital kampanyalarla destekleniyor.
Alibaba, geçtiğimiz günlerde ilk sanal fuarını açtı. Çin’in peşinden Japonya’dan da sanal fuar haberleri geldi.

Yalnız klasik anlamdaki fizikî fuar etkinleri değil, yalnız ekonomik ve ticari hayat değil, bütün bir hayat dijitalleşiyor. Pandemi dönemi bitse de bu sürecin hızlanarak devam edeceği anlaşılıyor.

Sanal fuar altyapısı

Sanal fuar altyapısı, ürün ya da hizmetini tanıtmak isteyen firma ile o ürün veya hizmeti talep eden potansiyel müşterileri buluşturur.

Sanal fuar ortamında, her firmanın kendi ürünlerini gösterip tanıtabileceği sanal standı var. Aynı zamanda sanal fuar, toplantılar, konferanslar, oturumlar, yazışmalar, görüşmeler yapma imkânlarını sunuyor.

Sanal fuar altyapısı, şu an dünya pazarları için büyük bir imkan sunuyor. Diğer yandan yeni pazarların oluşumu için de fırsatlar sunuyor.

Bilgi için, veri için büyük maliyetlerin ödendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bilginin, üretim, pazarlama ve satış için önemi artık tartışılmaz bir gerçektir. Tabii bilgi konusunda, klasik fizikî imkânlarımız, sanal dünyanın sunduğu imkânlar ile boy ölçüşemez. Sanal fuar platformunda, bilgiye, istatistikî verilere ulaşmak çok kolaydır.

Sanal fuarda şu an için fiziksel temas, insan sıcaklığı ve koku erişimi yok. Sanal fuar, yapay zekâ ile desteklendiği için katılanlara birçok hizmet sunuyor. Örneğin, firma olarak sahip olduğunuz standınızdaki ziyaretçi ile canlı görüşebiliyorsunuz.

Sanal fuar, eşzamanlı bir iletişim ile yazılı ve görüntülü paylaşım imkânı sunuyor. Sanal fuar ortamı ziyaretçisine, klasik bir fuarda yapılan kampanya ve promosyonları sağlıyor.

Sanal fuarın sunduğu network sayesinde, stant sahibi firmalar iş ve iletişim ağını genişletebilir. Firma, standını ziyaret eden kişilerin sayısını, özellik ve niteliklerini öğrenebilir.

Sanal fuar alternatif olabilir mi?

Sanal fuarın teknolojik imkânları henüz bütün boyutlarıyla tamamlanmış değildir. Bu yüzden sanal fuarda, ürünü ziyaretçiye tam olarak algılatmak ve tanıtmak için, firma temsilcisinin ürünün bütün özelliklerini çok iyi anlatabilecek düzey ve yetkinlikte olması gerekir. Bu başarılabilirse, sanal fuar, fizikî fuara alternatif olabilir.