Dünyamız hızla dijital dünyaya dönüşme yolunda ilerliyor. Dijitalleşmenin etkilerini artık hemen hemen her sektörde görebilmek mümkün. Bankacılık, E-Devlet uygulamaları, vs. derken artık alışverişlerimizi de dijital dünyaya hızla taşıyoruz. E-Ticaret alışverişlerinin pazardaki payı her geçen hızlı bir şekilde tırmanırken, İnoves İnovasyon Hizmetleri olarak iş ortaklarımız için bu süreçte neler yapabilir, E-ticarete geçiş süreci nasıl olmalı gibi konularda sürekli olarak fikirler üretiyoruz. Genel itibariyle süreci adım adım sizler için açıklayalım.
İçeride Neler Var?
- 1 Sektör ve Rakip Analizi
- 2 Lojistik ve Stok Sisteminin Kurulması
- 3 E-Ticaret Sitesinin Tasarımı
- 4 Sosyal Medya Hesaplarının Oluşturulması
- 5 Hedef Kitlenin Belirlenmesi
- 6 Pazarlama Faaliyetlerine Başlanması
- 7 Yapay Zeka ile Müşterilerin Datalarının Toplanması
- 8 Toplanan Bu Dataların İşlenmesi ve Yeniden Pazarlama Faaliyetleri
Sektör ve Rakip Analizi
E-ticarete geçiş yapmadan önce ilk yapılması gereken işlemin; sektörünüzün ve rakiplerinizin e-ticaret anlamında analizi olmalıdır. Örneğin; yaptığınız işte sizden 200 metre ileride yer alan ve sizle aynı işi yapan bir işletme rakibinizdir. Ancak e ticarette aynı özelliklere sahip rakiplerinizin sayısı 100lerce belki de 1000lerce olacaktır. Dolayısıyla; rakiplerinizin ne yaptığı, ne gibi ürünler sattığı, fiyatları, teslimat şartları, vs. gibi konularını çok iyi analiz etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte sektörünüzü de aynı titizlikle analiz etmeli, hem sektör hem de rakip analizi yaparak, rakiplerinizin sektördeki ne gibi açıkları görmediklerini tespit etmeli ve sektörde kendinize benzersiz bir alan yaratmalısınız.
Lojistik ve Stok Sisteminin Kurulması
Rakip ve sektör analizinizi yaptıktan sonra; e-ticaret üzerinden yapacağınız satışlarda stok yönetimini ve lojistik yönetimini nasıl yapacağınızı planlamalısınız. Bir kargo/nakliye firması ile anlaşma yapmalı, bu anlaşmayı da yapmadan önce sektördeki tüm şirketlerden teklif almalısınız. Ayrıca bu şirketlerle çalışan e-ticaret faaliyetleri olan şirketlerle de mümkünse temasa geçerek, teslimat süreçleri ve memnuniyetleri hakkında fikir edinmelisiniz. Stok yönetimi anlamında ise; her ürününüz için stok kodu belirlemeli, elektronik ticaret siteniz üzerinden stoklarınızı kontrol edebiliyor olmalısınız.
Bu konunun önemi için bir örnek verecek olursak; termin süresi 15 gün olan bir ürününüzün stokta kalmadığını, bunu gözünüzden kaçırdığınızı ve o gün içerisinde bu üründen 5 adet sipariş geldiğini düşünelim. Sipariş verip ödemesini yapan ve yaklaşık 15-20 gün boyunca ürününü teslim alamayan mutsuz bir kullanıcının sizi nasıl reklam (!) edebileceğini de düşünelim. Sonuç olarak; stok yönetiminin ne kadar önem arz ettiği noktasına gelmiş olacağız.
E-Ticaret Sitesinin Tasarımı
Tüm alt yapı çalışmalarını yapıp, bu aşamaların tamamlandığına karar verdikten sonra artık iş mağazamızı kurmaya geliyor. Bir işletme için mağazası, vitrini ne kadar önemliyse e-ticaret sitesi için de aynı önem gösterilmesi gerekiyor. Dolayısıyla müşterilerin etkileşim kurabileceği, göze hitap eden, kullanımı kolay bir platform oluşturmanız gerekiyor. Elektronik ticaret müşterilerinin, çok karışık, çok yoğun renkler, çok fazla tetikleyici bulunan elektronik ticaret sitelerinden hoşlanmadığını da araya girerek hatırlatalım. Site tasarımı sürecini de 4 aşama olarak belirledik.
Alan Adı Belirlenmesi
Alan adınızın, sizin markanız olacağını, insanların sizi bu alan adı ile hatırlayacağının unutmayınız. Dolayısıyla e ticaret faaliyetlerinizin hedeflediği müşteri kitlesine yönelik bir alan adı ve marka belirlemelisiniz. Ayrıca akılda kalıcı, okunması kolay olanlardan tercihte bulunmanızda da yarar var. En önemli konu ise; benzersiz olmanız. Alacağınız alan adı ile ilgili herhangi bir marka (farklı bir sektörde dahi olsa) olmamasına azami dikkat göstermeniz gerekiyor.
Tasarımın Yapılması
Alan adını alıp, sonrasında tasarımımıza da karar verdikten sonra; arama motoru dostu, hızlı açılan ve temiz kod yapısı ile kodlanmış şekilde e-ticaret sitenizi oluşturmanız gerekiyor. Bu konuda profesyonel destek almanızda yarar bulunuyor.
Ürün ve İçerik Girişleri
Tasarımızın tamamlanması ile birlikte; ürünlerinizin e-ticaret platformunuza girişlerinin yapılması, bu girişler sırasında görsellerin ve içeriklerin doğru şekilde hazırlanması aşamasına geçmelisiniz. Ayrıca; ürünlerinizin müşterilerinize nasıl fayda sağlayacağına ve ürününüzün benzersiz yönlerinin ne olduğuna dair içerikler üretmeniz, sizi rakiplerinizden bir adım ileri taşıyacaktır.
Arama Motoru İndekslenmesi ve SEO Çalışmaları
Tüm içeriklerin girişi ile birlikte artık Google, Yandex, Baidu, Bing gibi arama motorlarına sitenizi indekslemeniz gerekiyor. Bunlar için Google ve Yandex tarafından sunulan; Google Web Master Tools, Google Analytics, Yandex Metrica gibi araçları kullanmanız size yarar sağlayacaktır. İçerik girişlerinizde SEO kurallarına uygun, kopya olmayan yazılar kullanmalısınız.
Sosyal Medya Hesaplarının Oluşturulması
Bu noktaya kadar sitenizin tasarım aşaması tamamlanmış durumda. Artık diğer kanallar ile e-ticaret faaliyetlerinizin tanıtımına ve duyurulmasına devam edilmesi gerekiyor. Artık olmazsa olmaz bir konu olan sosyal medya yönetimini, e-ticaret platformu için de uygulamalısınız. E ticarete geçiş sürecinde; Youtube, Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya ağlarında, e-ticaret platformunuza özel kurumsal kimlik ve hesaplar oluşturmalı, bu hesaplar üzerinden ürünleriniz, faaliyetleriniz, sosyal projeleriniz hakkında bilgiler paylaşmalısınız.
Hedef Kitlenin Belirlenmesi
E-ticaret faaliyetleri kapsamında en önemli konulardan birisi olan, hedef kitlenin belirlenmesi noktasında çok ciddi düşünmeniz gerekiyor. Hangi ürünleri satıyorsunuz, bu ürünleri kimler kullanacak, hangi yaş aralığı, bölgesel bir hizmet mi sunuyorsunuz, potansiyel müşterilerinizin ilgi alanlar neler ? Bu gibi sorulara cevap verdikten sonra belirleyeceğiniz hedef kitle üzerine yoğunlaşmalısınız.
Pazarlama Faaliyetlerine Başlanması
Pazarlama faaliyetlerinden kastımız elbette dijital pazarlama ! Bu noktada Facebook, Instagram, Youtube, arama motoru reklamları gibi reklamlarla e-ticaret siteniz trafik çekmeli, gelen bu trafiğin de doğru şekilde analizini yapmalısınız.
Yapay Zeka ile Müşterilerin Datalarının Toplanması
Bazı araçların bize sağlamış olduğu imkanlar sayesinde, e-ticaret sitenizi ya da e-ticaret sitenizin herhangi bir sayfasını ya da ürününü ziyaret eden kişilerin datalarını toplayabilir ve bu dataları işleyebilirsiniz. Bu, size müşterilerinizi daha iyi tanımanıza fırsat sağlayan ve dijital pazarlamanın olmazsa olmaz enstrümanlarından birisidir. E-ticarete geçiş yapmayı düşünen girişimcilerin özellikle bu konunun üzerine düşmeleri gerekiyor.
Toplanan Bu Dataların İşlenmesi ve Yeniden Pazarlama Faaliyetleri
Müşterilerinizden topladığınız dataları; Google Analytics gibi araçlar vasıtasıyla sınıflandırdıktan ve kategorize ettikten sonra ilgili müşteri kitlesine yeniden pazarlama faaliyetleri ile tekrar ulaşmanız gerekiyor. Yapılan araştırmalardan; e-ticaret müşterilerinin, ilk defa girdiği bir e-ticaret sitesinden, ilk girişinde alışveriş yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu biliyoruz.
E-ticarete geçiş anlamında; sektör rakip analizi, e-ticaret sitenizin tasarımı, stok ve lojistik yönetimi, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama faaliyetleri ile ilgili profesyonel destek almak için sizlere ofisimizde bir kahve ikram etmek istiyoruz. Bizlere ulaşmak için İletişim bölümünde yer alan herhangi bir kanalı kullanabilirsiniz.
Son Yorumlar