Artırılmış gerçeklik yani diğer adı ile Augmented Reality – AR sistemi gördüğümüz dünyaya bazı eklemeler yaparak, hayatımızın bazı noktalarında kolaylık sağlayan bir sistemdir. Bunu gözümüze taktığımız şeffaf camlı bir gözlük aracılığı ya da akıllı cep telefonumuzun kamerası üzerinden veya farklı cihazlar üzerinden ekrana yansıtarak yapabilmektedir. Birkaç örnek olarak; hava durumu tahminlerinden toplantı organizasyonlarına, cep telefona aramalarından, navigasyon haritalarına kadar pek çok şekilde günlük kullandığımız uygulamalarla hali hazırda kullanılan bir teknolojidir. Elbette önümüzdeki dönemlerde kullanım oranı çok hızlı bir şekilde yükselecek; eğlence, ticari faaliyetler, askeri konular, oyun sektörü vs. gibi birçok alanda devamı gelecektir.
İçeride Neler Var?
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik nedir tam olarak tanımlayacak olursak; hali hazırda gözümüzün gördüğü herhangi bir nesne, faaliyet, durum, vs. gibi konulara bilgisayar üzerinden geliştirilmiş verilerin (grafik, ses, vs.) eklenmesi ve zenginleştirilmesi işlemidir. Artırılmış gerçeklik denmesinin sebebi de; kullanıcının mevcut durum, olay ile ilgili deneyiminin, kullanımının artırılmış olmasıdır.
AR Teknolojisinin Çalışma Prensibi
İlk olarak 1960lı yıllarda üzerinde çalışılmaya başlanılan ve geçen süre ile birlikte çok ciddi ilerleme kaydeden AR teknolojisinin çalışma prensibi, mevcut herhangi verinin zenginleştirilmesi, kullanıcının söz konusu veriden aldığı duyguların artırılması üzerine kuruludur. Aslında AR teknolojisi barından ancak hali hazırda kullandığımız bir çok uygulama bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; bir zamanların efsane oyunu Pokemon GO, bununla birlikte hemen hemen dünyada herkesin bildiği Snapchat uygulamasını örnek verebiliriz. Bunun yanı sıra; Facebook üzerinden kullandığımız yaşlandırma ya da gençleştirme efektleri de AR teknolojisinin bir versiyonu olarak değerlendirilebilir.
AR Teknolojisini Kullanabileceğiniz Ürünler
Akıllı cep telefonları, tabletler vs. gibi teknolojik cihazların yanı sıra; AR teknolojisinden faydalanmak ve bu teknolojiyi deneyimlemek isteyen tüketiciler için alternatif teknolojik cihazlar da bulunuyor. Özellikle Google ile Microsoft ‘un bu alanda çok ciddi çalışmaları olduğunu söylemek gerekiyor. Google ‘ın tasarlamış olduğu ve Google Glass olarak isimlendirdiği bu teknolojik gözlük ile; ve yine rakibi olan Microsoft ‘un üretmiş olduğu HoloLens ile AR teknolojisini çok yoğun bir şekilde deneyimleyebilmek mümkün.
E Ticarette AR Teknolojisi
Bir ayakkabı almaya karar verdiniz ve e-ticaret siteleri arasında geziyorsunuz. Ürünler arasında gezdikten sonra satın almak istediğiniz ürünü beğendiniz ve en önemli noktaya, yani ayakkabının ayağınızda nasıl duracağı konusunda geldiniz. İşte bu noktada AR teknolojisi bizi bambaşka bir boyuta taşıyor. Beğendiğiniz ayakkabı modelini; ilgili e-ticaret platformunun desteklemesi halinde AR teknolojisinin sağladığı yazılım sayesinde ayağınızda görebileceksiniz. Yapmanız gereken; ayağınızı cep telefonunuzun kamerasına uzatmak. AR teknolojisi sayesinde ilgili ayakkabıyı ayağınızda giyilmiş haliyle görebileceksiniz. Üstelik renk seçeneklerini de anlık olarak değiştirip deneyimleyebileceksiniz.
Sizin İçin Neler Yapabiliriz ?
Buraya kadar kısaca sizlere AR teknolojisinin ne olduğunu ve gelecekte bizleri neler beklediğini anlatmaya çalıştık. Ancak şu bir gerçek ki; burada anlatabildiklerimiz bu teknolojinin belki sadece yüzde biri. Bu teknoloji her sektör için birtakım çözümler üretiyor. AR ve VR teknolojilerinde geldiğimiz noktada, çok ciddi bir tecrübe ve data biriktirmiş durumda olan ekibimizin, muhakkak sizler için de birçok inovatif fikri olacaktır. İşletmeniz için AR teknolojisini nasıl kullanabileceğimiz konusunda bizlerle İletişim sayfamızdan iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca AR teknolojisine bir alternatif olan VR Teknolojisi Nedir konulu bölümü de inceleyerek fikir edinebilirsiniz.
Son Yorumlar